Verbouwen of verhuizen; handige tips

Je zou denken dat het makkelijk is om een keus te maken tussen verbouwen of verhuizen, maar in praktijk blijkt dit toch lastiger te zijn dan je denk. Deze keuze maak je namelijk niet zomaar. Je moet bijvoorbeeld heel goed de voor- en nadelen tegen elkaar afwegen. Tijdens dit proces ga je jezelf allerlei dingen afvragen. Denk hierbij aan: waar woon ik het prettigst? Is een renovatie in de huidige woning niet een beter idee? Kies je voor een uitbouw of verhuis je gewoon naar een ander huis? Maar dan heb je weer verhuiskosten waar je aan moet denken. Al deze vragen zorgen natuurlijk voor de nodige stress. Máár maak je geen zorgen! In deze blog gaan wij je proberen een beetje op weg te helpen. 

Redenen om te verhuizen

Praktisch gezien is ruimtegebrek vaak de reden voor de meeste mensen om te verhuizen. Je kunt dit probleem namelijk niet altijd oplossen in een woning. Als er geen ruimte is voor een uitbouw of dakkapel dan is de enige optie toch echt verhuizen. Is er wel ruimte? Dan kun je door deze dingen niet alleen veel waarde aan je woning toevoegen, maar creëer je ook de extra gewenste ruimte. Op emotioneel vlak is het vaak dat mensen gen afscheid kunnen nemen van de buurt of het huis zelf. Het verhuizen is dan natuurlijk extra moeilijk, omdat je geen afscheid kunt nemen van een leuke plaats. Maar vergeet niet dat de nieuwe woning of buurt misschien nóg leuker is! Ook is het zo dat als er sprake is van noodzaak, de keuze sneller gemaakt is. Want verbouwen gaat dan sneller dan een nieuwe woning zoeken en dan nog verhuizen. Is er geen noodzaak en kun je rustig op zoek naar een nieuwe woning? Dan ga je al sneller twijfelen. Het is ook zo dat je de plaatst van je oude woning niet kunt veranderen. Je kunt dan wel verbouwen, maar wil je stiekem toch dichter bij werk wonen? Dan kun je niet je huis verplaatsten natuurlijk. Dan is je enige optie om toch te verhuizen. Of heb je bijvoorbeeld liever een tuin op het zuiden of een huis in de natuur? Dan kun je ook het beste verhuizen om zo toch een huis te kopen die perfect is voor jou en je wensen. 

Lees tip:  Ombouwproject: tover je bed om naar een stijlvolle slaapruimte

Familie en vrienden zijn ook een belangrijk aspect. Als je gaat verhuizen ga je toch verder wonen en je zou denken dat het wel mee gaat vallen, want ‘’het is maar naar het dorp ernaast’’, maar dit valt in de praktijk toch erg tegen. Je moet uiteindelijk toch in de auto stappen om familie en vrienden te bezoeken. 

Kosten van verbouwing of verhuizing

De kosten van een verhuizing en verbouwing moet je wel goed van tevoren uitrekenen. Als je bijvoorbeeld gaat verhuizen en een ander huis moet kopen heb je aankoopkosten, maar ook het verkopen van je huidige woning kost je geld. Denk je dat het je wel lukt om je huidige woning met winst te verkopen? Dan moet weer rekening houden met een bijleenregeling. Is je woning daarentegen juist minder waard geworden? Dan hou je helaas een restschuld over. Dit is allemaal natuurlijk een flinke kostenpost waar je goed over na moet denken. Voor advies bij het inschatten van de kosten kun je altijd een onafhankelijke hypotheekadviseur raadplegen. Een verbouwing brengt natuurlijk ook de nodige kosten met zich mee. Daarom is het verstandig om je eerst goed te oriënteren en te kijken naar verschillende aannemers en architecten. Vraag ook offertes aan zodat je een goed overzicht krijgt van de kosten. Geef niet meer uit aan de verbouwing dan dat je huis in waarde stijgt. Dit is natuurlijk niet erg, maar als je dan ooit je huis gaat verkopen, dan heb je er geen financieel voordeel aan! Dat wil je natuurlijk wel uiteindelijk!

Lees tip:  Sloopprojecten? De ene verbouwing is de andere niet!

Ga je de verbouwing zelf doen? Dan moet je goed kijken naar de materialen die je nodig zult hebben. Heb je twee linkerhanden? Dan kun je de verbouwing het beste uit handen geven om jezelf heel veel hoofdpijn te besparen. Vergeet ook niet dat verbouwen niet altijd is toegestaan. Vooral als je iets aanpast aan het uiterlijk van je huis of de constructie ervan, dan heb je vaak toestemming nodig van de gemeente. Helaas is het zo dat je die niet altijd krijgt, omdat de gemeente weer allerlei eisen heeft aan de buurt en het uiterlijk van de huizen. 

Denk dus goed na over wat je wilt doen en wat de voordelen voor jou zijn. Kies voor de beste optie zodat je in de toekomst alleen maar kunt nagenieten van de door jou gemaakte keuze! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *