Tips voor een kleine tuin

Heb jij wat inspiratie nodig voor je kleine tuin? Wil je hem leuk inrichten en misschien ook een beetje groter laten lijken? Dan ben je hier op het goede adres! Het is namelijk zo dat veel mensen een kleine tuin onderschatten of hebben gewoonweg geen idee waar ze moeten beginnen met de inrichting! Wij kunnen je vertellen dat er genoeg creatieve en leuke dingen zijn die je kunt doen met een kleine tuin! Lees gauw verder om inspiratie op te doen! 

GOUDEN TIP: Gooi alle overbodige spullen direct in stevige verhuisdozen en begin dan pas met het ontwerpen van je kleine tuin!

Aandachtspunten bij een kleine tuin

Zoals ze zeggen, een goede voorbereiding is het halve werk! Kijk daarom als eerste even naar hoe groot jouw tuin precies is. Zo kun je aan het werk gaan met de ruimte die je hebt. Maak een schets in je hoofd van waar je de meubels wilt of waar je de plantjes graag wilt. Zo kun je de ruimte alvast een beetje indelen. Verder is het belangrijk dat als je gaat beginnen met het aanpakken van jouw tuin om alles eerst even voor jezelf na te gaan. Denk bijvoorbeeld goed na over hóe je de tuin wilt inrichten en waar je de tuin voor zou willen gebruiken. Hou je van tuinieren? Of lees je liever alleen een boekje in de tuin? Door deze simpele vragen voor jezelf te beantwoorden kun je al beginnen met het plaatsen van de objecten die je nodig hebt. Verder moet je ook goed nadenken over de zon. Wil je de zitjes in de zon? Of heb je liever schaduw? Dit is meteen ook handig om te bepalen waar je jouw planten en/of bloemen dan het beste kunt planten. Heb je liever geen meubels, omdat je vindt dat dit te veel plek inneemt? Dan kun je natuurlijk ook gaan voor inklapbare meubels! Zo kun je lekker zitten/liggen wanneer je wilt en ze ook weer inklappen wanneer je de ruimte nodig hebt.

Lees tip:  Alles over NVM makelaars

Sfeer creëren in een kleine tuin

Om de tuin groter te laten lijken is het belangrijk dat je de ruimte optimaal gebruikt. Heb je bijvoorbeeld een lange, smalle tuin? Dan kun deze het beste klassiek inrichten. Denk hierbij aan symmetrie en herhaling! Verdeel de tuin in ‘’kamers’’ en maak een voor, midden en achter gedeelte. En doe eens gek en plaats bijvoorbeeld je tafel achter in de tuin in plaats van voor! Ook is het leuk om je plantjes op te hangen aan je schutting in plaats van in de grond te planten. Zo creëer je én extra sfeer in de tuin én neemt het niet te veel ruimte in beslag op de grond zelf. Verder kun je de tuin ook warm en uitnodigend maken door er leuke kleurtjes aan toe te voegen. Dit kun je bijvoorbeeld doen met de plantjes aan de muur, de kussens of parasol. Oké, nu klinkt het alsof we zeggen dat je echt alle ruimte in de tuin moet benutten, maar dit is zeker niet waar! Het is namelijk erg belangrijk dat je ook wat ruimte vrij laat zodat je er ook nog makkelijk doorheen kunt lopen. 

Wil je toch iets speciaals in de tuin? Dan kun je zorgen voor een eyecatcher! Dit kan bijvoorbeeld je schutting zijn, de muur of een hele mooie vaas. Wees niet bang om gek te doen en heb lef bij het uitkiezen van een eyecatcher, want zo een speciaal element in jouw tuin zorgt voor stijl en sfeer. Wel is het handig om te onthouden dat felle en bonte kleuren de ruimte vaak wat kleiner maken dan wat rustigere kleuren. Vind je een schutting saai? Dan kun je deze mooier maken door struiken of hagen. Zo heb je ook wat meer privacy! 

Lees tip:  Elk interieur is geschikt voor een PVC vloer

Geef niet op!

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er tal van mogelijkheden. Weet je het toch nog even niet? Probeer dan het een en ander uit. Verplaatst wat dingen heen en weer en misschien vindt je iets leuk wat je totaal niet verwacht had! 

Een gouden tip wel dat rust en eenvoud het goed doen in een kleine tuin. Probeer bijvoorbeeld niet te veel planten te plaatsen en gebruik niet te veel verschillende kleuren. Ook is het zo dat als je grotere objecten gebruikt, bijvoorbeeld grotere tegels, deze de ruimte groter doen lijken. En last but not least; verlichting! Je kunt mooie lampjes ophangen voor een romantische sfeer. Heb je geen elektriciteit in de tuin? Dan is dit geen probleem, want je kunt ook lampjes kopen die op zonenergie werken! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *