Kosten van de aanschaf van een eigen woning

 

Bij het kopen van een nieuwe woning komt er veel meer bij kijken dan u denkt. Het uitzoeken van leuke meubelen en je eigen woning naar je eigen smaak inrichten is natuurlijk erg leuk, maar er zijn ook mindere leuke dingen bij het kopen van een nieuwe huis. In dit artikel lichten wij een aantal kosten toe waar u aan moet denken als u een huis aanschaft.

Energiekosten

Allereerst moet je bij het aanschaffen van een eigen huis ook een eigen energiemaatschappij gaan betalen. De energieleverancier die je hiervoor wilt hebben, bijvoorbeeld Engie, hangt af van jouw wensen, en wat je aan ja huis gaat doen en hoeveel je moet gaan betalen.

Verzekeringen

Naast je energieleverancier ben je ook verplicht een aantal verzekeringen af te sluiten, zoals een aansprakelijkheidsverzekering, woonlastenverzekering, inboedelverzekering en ga zo maar door.

Hypotheek

Een van de belangrijkste kosten die je moet gaan betalen zijn hypotheekkosten met daarbij de maandelijkse aflossing, rente en premie. Deze mogen niet te hoog zijn, maar je bank kijkt altijd goed naar je inkomen als zij een maximale hypotheek willen opstellen.

Belastingen

Een andere kostenpost zijn de belastingen en heffingen die je moet gaan betalen zoals je inkomstenbelasting, gemeente en waterschapsbelastingen.

Onderhoud

Een andere kostenpost dat vaak vergeten wordt is de onderhoud aan het huis. Als je een huis koopt waar nog veel aan gedaan moet worden, kunnen deze kosten al snel op gaan lopen. Daarnaast als je ooit nog een nieuwe huis wilt gaan kopen is het ook handig om geld in je huis te investeren om zo de waarde van je huis omhoog te krijgen. Bijvoorbeeld het verven van je huis, nieuwe vloer en/of dakkapel.

Lees tip:  Belangrijke zaken: huis bouwen en hypotheek

Kosten service

Als je een appartement hebt gekocht moet je vaak servicekosten per maand betalen, welke de VvE bepaald. Zij zorgen voor het onderhoud van de gehele complex wat zo’n zijn voordelen maar ook zijn nadelen meebrengt. Als het potje met geld namelijk op is dan moet er soms wel maandelijks meer bijgelegd worden dan wanneer u in een appartementencomplex zit dat al jaren een geldpot hebben opgebouwd.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *