Wat moet je doen als je failliet gaat

Wat moet je doen als je failliet gaat

Het hebben van een eigen zaak is natuurlijk super leuk maar ook zeer stressvol, zeker in tijden wanneer het minder gaat. Zo moet je er namelijk voor zorgen dat alle rekeningen alsnog betaald kunnen worden. Wanneer dit niet meer het geval is, ga je al snel achter de feiten aan lopen en dat is voor niemand goed. Zo kan je altijd een doorstart na faillissement proberen, maar wanneer het echt niet meer lukt, moet je aan de bel trekken. Om het beste je faillissement door te komen zijn er dus een paar regels waar je je aan moet houden.

Hoe kan je failliet verklaard worden?

Er zijn meerdere manieren om failliet verklaart te worden. Wanneer je zelf weet dat je de schulden hebt en deze niet kan afbetalen, kan je naar de rechtbank gaan en aangeven dat je jouw bedrijf failliet wilt verklaren. In dit geval heb je het zelf aangegeven. Het kan ook zijn dat de rechtbank vindt dat de schulden te hoog zijn opgelopen en je hierdoor dus geen uitstel meer kan krijgen. In dit geval verklaard de rechtbank je failliet. Het kan ook zijn dat de personen waarbij je een betaalachterstand hebt naar de rechtbank gaan. Hierbij kan je het nog verwerven wanneer je een betalingsregeling hebt afgesloten. Het kan ook zijn dat het openbaar ministerie je failliet verklaard. Dit gebeurt voornamelijk bij grote bedrijven waardoor er veel mensen gedupeerd worden.

Wat nu?

Zodra je failliet bent verklaard wordt er beslag gelegd op al je bezittingen en inkomsten, hier beschik je dus niet zelf meer over. In dit geval wordt er door de rechtbank een curator voorgeschreven die het faillissement zal afronden. Dit houdt in dat de curator jouw bezittingen zal gaan verkopen. Van het geld wat hiermee wordt opgehaald, wordt er zoveel mogelijk van je schulden afbetaald. Daarbij worden er ook betalingsregelingen afgesproken met de schuldeisers, zodat alles een voor een wordt afbetaald.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *