Waarom een samenlevingscontract laten opstellen?

We kunnen vandaag de dag vaststellen dat het merendeel van de mensen de keuze maken om gewoon samen te gaan wonen zonder dat men daarvoor echt gaat trouwen. Dat hoeft ook helemaal geen probleem te zijn, integendeel. Echter is het wel zo dat dit in de praktijk kan leiden tot enkele praktische problemen. Voor menig aantal koppels geldt namelijk dat ze op een bepaald moment uit elkaar gaan. Wanneer dat gebeurt spreekt het voor zich dat het er doorgaans allemaal net wat minder positief aan toe gaat. Dat is ook normaal. Het laten opstellen van een samenlevingscontract zorgt er in de praktijk voor dat de situatie niet nog meer wordt bemoeilijkt.

Wat is een samenlevingscontract precies?

Samenlevingscontract is een overeenkomst dat wordt opgesteld tussen de beide partners. Het document is in eerste instantie bedoeld om ervoor te zorgen dat er zo weinig mogelijk discussies of problemen ontstaan wanneer er sprake is van een breuk tussen de beide partners. Het spreekt voor zich dat een dergelijke breuk in de praktijk alleen al behoorlijk wat pijn kan doen. Wanneer er dan bovendien ook nog praktische problemen bij komen kijken wordt het geheel uiteraard alleen maar nog pijnlijker. Dat is natuurlijk zeker niet de bedoeling, integendeel. Een samenlevingsovereenkomst zorgt er in de praktijk dan ook voor dat een breuk niet nodeloos nog zwaarder wordt gemaakt.

Welke informatie wordt er allemaal in opgenomen?

Je kan in een samenlevingscontract ongelofelijk veel informatie laten opnemen. Deze informatie kan bovendien niet alleen betrekking hebben tot je partner en jouzelf, maar ook tot de mogelijke kinderen waarvan sprake is. Het spreekt immers voor zich dat het best mogelijk is dat één van beide partners (of misschien zelfs allebei) reeds een partner heeft. Het kan best interessant zijn om bepaalde bepalingen op dit vlak eveneens in de overeenkomst te verwerken. Andere klassieke inhoud heeft betrekking tot de verdeling van de indeling. Zo kan er in een samenlevingsovereenkomst precies worden aangegeven welke inboedel aan wie toebehoort. Op die manier kan er ook daar bij een mogelijke breuk geen discussie over bestaan. Ook de verdeling van het huishoudbudget dat bijvoorbeeld maandelijks moet worden overgemaakt zal terug te vinden zijn in de samenlevingsovereenkomst die voor beide partners wordt opgemaakt.

Lees tip:  Voetbal voorspellen doe je op deze manier

Conclusie; een samenlevingscontract is altijd interessant

De informatie op deze pagina heeft reeds duidelijk gemaakt dat er best een aantal interessante redenen aan te halen zijn om ervoor te kiezen om een samenlevingscontract te laten opstellen. Veel mensen verwijzen dan naar het verleden om aan te geven dat er toen ook geen sprake was van een dergelijk contract en dat de mensen ook samen gingen wonen. Uiteraard valt daar wat over te zeggen, ware het niet dat zowat alle mensen vroeger getrouwd waren wanneer ze samen gingen wonen. Dat is tegenwoordig wel even anders. Zou je dus met andere woorden ook wanneer je niet bent getrouwd willen kunnen rekenen op een bepaalde juridische basis voor het samenwonen? Dan zal je kunnen vaststellen dat de beschikking hebben over een samenlevingsovereenkomst eigenlijk een must is. Alleen op die manier kan je een eventuele breuk namelijk nog verzachten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *