Het eerste bezoek aan een gespecialiseerde advocaat

Zodra je contact hebt opgenomen met een gespecialiseerde advocaat, volgt meestal het eerste consult. In dit kennismakingsgesprek kun je je zorgen of je zaak aan de advocaat voorleggen en kun je samen mogelijke strategieën opstellen en bespreken. Tegelijkertijd heb je de gelegenheid om de advocaat beter te leren kennen om te ontdekken of er een zogenaamde ‘klik’ is. Daarna kun je beslissen of hem hem of haar het mandaat wilt geven of niet.

Het eerste consult kan op verschillende manieren plaatsvinden. In elk geval moet je de vorm kiezen die voor jou het meest geschikt en het gemakkelijkst is. Als je de dichtstbijzijnde gespecialiseerde advocaat hebt gevonden op 500 kilometer van jouw huis, is het niet altijd mogelijk om er snel heen te rijden voor een consult. In dat geval zul je misschien eerst je toevlucht moeten nemen tot de telefoon.

Persoonlijk advies

Als het advocatenkantoor in de buurt is, kan het nooit kwaad om de advocaat persoonlijk te ontmoeten op zijn of haar kantoor voor het eerste consult. Veel zaken zijn gemakkelijker uit te leggen als je elkaar persoonlijk ontmoet. Je krijgt zo ook direct een goede indruk van je nieuwe advocaat en je kunt hem of haar wat beter leren kennen. Je kunt belangrijke documenten meenemen naar deze afspraak en ze samen doornemen.

Eerste telefonische consultatie

Indien het voor jou niet mogelijk is om het kantoor van de advocaat te bezoeken voor het eerste consult vanwege de afstand, kun je het gesprek ook per telefoon voeren. Dit kan met name nodig zijn wanneer er slechts zeer weinig gespecialiseerde advocaten op het betrokken rechtsgebied zijn. In deze gevallen kun je een eerste, gedetailleerd telefoongesprek met de advocaat afspreken. Waarin je eerst het probleem aan de advocaat beschrijft en vervolgens verschillende oplossingsstrategieën met hem/haar bespreekt.

Lees tip:  Voetbal voorspellen doe je op deze manier

Afhankelijk van de ernst van het probleem zal ook duidelijk worden of het nodig is dat je één of meerdere keren persoonlijk met de advocaat bijeenkomt. Of de zaak zonder persoonlijk onderhoud kan worden geregeld. Het is van groot belang dat beide partijen over goede communicatievaardigheden beschikken, zodat er geen misverstanden ontstaan.

Eerste consult per e-mail

E-mail is niet echt aan te bevelen als medium voor eerste consultatie. Het is te omslachtig om op deze manier te communiceren. En het zal moeilijk zijn om op deze manier een echt gesprek te voeren. Je kunt e-mail wel gebruiken als aanvulling om de gespecialiseerde advocaat van tevoren belangrijke documenten of een korte samenvatting van je probleem te geven, die hij of zij vóór het eerste gesprek kan doornemen. Vooral als een persoonlijke ontmoeting niet mogelijk is, is dit een goede aanvulling.

Eerste consult per videoconferentie

Met de huidige technologische mogelijkheden is het vaak ook geen probleem om via videoconferentie met de gespecialiseerde advocaat te communiceren. Videoconferentie is te verkiezen boven een telefoongesprek. Omdat je dan tenminste via het scherm tegenover de advocaat kunt zitten. Videoconferentie is ook bijzonder praktisch wanneer een derde partij bij de besprekingen betrokken is en het qua ruimte en tijd niet mogelijk is alle drie de personen te ontvangen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *