Je inboedel verzekeren door middel van een inboedelverzekering

Zowel voor huurders als voor mensen die eigenaar zijn van een woning geldt uiteraard dat ze beschikken over een bepaalde hoeveelheid aan inboedel. Voor deze inboedel geldt dat ze al snel behoorlijk wat waarde kan vertegenwoordigen. Het hoeft dan ook niet gezegd dat het altijd van cruciaal belang is om ervoor te kiezen om deze te laten dekken door een verzekeraar. Dat gebeurt nog lang niet altijd. Voor heel wat mensen geldt dan ook dat ze tegenwoordig nog steeds niet beschikken over een zogenaamde inboedelverzekering. Ben jij één van deze mensen, maar ben je van plan om daar verandering in te brengen? Dan zal de informatie op deze pagina je alles aangeven wat je zeker over deze verzekering zal willen weten.

Wat is verzekerd met de inboedelverzekering?

De inboedelverzekering een verzekering die zoals de naam je al leert instaat voor het dekken van de waarde van je inboedel. In de praktijk is door de jaren vaak gebleken dat dit absoluut geen overbodige luxe is. Voor de zogenaamde opstalverzekering is het voor veel mensen duidelijk dat ze van cruciaal belang is omdat de constructie van een pand uiteraard zeer veel geld kost. De totale kostprijs van de inboedel in een huis wordt wat dat betreft nog zeer vaak onderschat. Bedenk jezelf echter maar eens wat de losse spullen in de keuken allemaal samen al hebben gekost. En dan hebben we het nog niet eens gehad over alle spullen in de badkamer en degene die verspreid over de woonkamer zijn terug te vinden. Wat bovendien ook te denken van de meubels in je woning? Ook deze behoren tot de inboedel. Het zijn stuk voor stuk zaken die zomaar een stevig prijskaartje kunnen hebben. Dit maakt al duidelijk dat de inboedelverzekering zeker een erg interessante verzekering is om af te sluiten. Dit eigenlijk ongeacht de omvang waar je woning over beschikt.

Lees tip:  Het belang van een rechtsbijstandverzekering

Hoe laat je, je inboedel verzekeren?

Veel mensen gaan er in de praktijk vanuit dat het slechts op één enkele manier mogelijk is om een inboedelverzekering af te sluiten. Dat is zeker niet correct. We maken op de markt dan ook een onderscheid tussen twee verschillende mogelijkheden. Voor welke verzekering jij gaat kiezen zal vooral worden bepaald door de mate aan bescherming waar je op wil kunnen rekenen. In ieder geval is het de moeite waard om even de onderstaande opties meer in detail te gaan bekijken.

1.) Met de extra uitgebreide inboedelverzekering

De eerste inboedelverzekering die we aan je voor kunnen stellen is de extra uitgebreide verzekering. Die naam komt zeker niet uit de lucht vallen, want deze verzekering biedt werkelijk een zeer aanzienlijke hoeveelheid aan dekkingen aan. Het gaat hierbij dan niet alleen maar om schade veroorzaakt door een brand of wateroverlast, maar wat verder ook te denken van bijvoorbeeld schade als gevolg een inbraak of diefstal evenals stormschade? Het omvangrijke aanbod aan dekkingen waar de extra uitgebreide verzekering over beschikt zorgt ervoor dat zeer veel mensen met deze polis eigenlijk ruim voldoende hebben. Toch zijn er ook uitzonderingen.

2.) Met de allriskverzekering

Hoe uitgebreid de extra uitgebreide inboedelverzekering ook mag zijn, het moet gezegd dat er één toch wel zeer belangrijke dekking niet door wordt aangeboden. Het gaat daarbij om de dekking voor mogelijke eigen schade aan je inboedel. Heb je onopzettelijk schade aangebracht aan je inboedel? Dan zal deze schade alleen maar worden vergoed wanneer de allriskverzekering is afgesloten. Let wel, je moet er rekening mee houden dat deze extra dekking de premie van jouw verzekering zal verhogen. Het is dan ook altijd interessant om voor jezelf de afweging te maken in welke mate deze extra dekking voor jou ook de significante meerprijs waard zal zijn.

Lees tip:  Is je chalet verzekeren interessant of niet?

Vergeet ook mogelijke aanvullende dekkingen niet!

Naast de bovenstaande twee standaard uitvoeringen van de inboedelverzekering is het eveneens zo dat je er als verzekeringnemer voor kan kiezen om één of meerdere aanvullende dekkingen toe te voegen aan je verzekering. Het gaat hierbij dan om de onderstaande opties.

1.) De glasverzekering

Zowel voor de opstalverzekering als voor de inboedelverzekering geldt dat zo goed als alle zaken worden gedekt, maar dan wel met uitzondering van glas. Dat is vooral het gevolg van het zeer kwetsbare karakter waar dit materiaal over beschikt. Is het voor jou in de praktijk toch wel degelijk van belang dat ook glasschade wordt gedekt in je verzekering? Dan zal je tot de vaststelling komen dat ook de keuze voor het afsluiten van een glasverzekering een absolute must zal zijn.

2.) De kostbaarhedenverzekering

Standaard geldt voor de inboedelverzekering dat alle inboedel wordt verzekerd volgens de aanschafwaarde. Dat is op zich natuurlijk perfect, alleen geldt dat toch niet voor alle inboedel waar je mogelijks over kan beschikken. Voor ontzettend veel mensen geldt in de praktijk bijvoorbeeld dat ze ook hebben geïnvesteerd in prachtige kunstwerken of in bijvoorbeeld exclusieve meubelstukken. Voor deze mensen geldt dat de zogenaamde kostbaarhedenverzekering een zeer mooie aanvulling kan vormen op de standaard dekkingen van de verzekering voor hun inboedel. Beschik je niet over kunst of andere objecten die door de jaren heen kunnen stijgen in waarde? In dat geval spreekt het voor zich dat het afsluiten van deze extra dekking via Alpina Verzekeringen niet noodzakelijk is.

3.) De buitenhuisdekking

Last but not least geldt dat je er als verzekeringnemer in de praktijk ook voor kan kiezen om een zogenaamde buitenshuisdekking af te sluiten. Dit kan omwille van best een behoorlijk aantal redenen een keuze zijn die zeker te overwegen valt. Om te beginnen zijn we tegenwoordig als mensen steeds vaker onderweg. Dat doen we bovendien in het gezelschap van vrij dure systemen zoals:

  • Laptops;
  • Tablets;
  • Smartphones;
Lees tip:  Verzekeringen Aegon opzeggen

Het risico bestaat dat deze zaken onderweg worden beschadigd of dat ze bijvoorbeeld worden gestolen. Zeer vervelend is dat natuurlijk, maar het wordt nog vervelender wanneer blijkt dat je daarvoor niet zal worden gecompenseerd. Door het afsluiten van een buitenhuisdekking is dat wel het geval. Zoals de naam van deze dekking al aangeeft wordt er in dat geval namelijk voor gezorgd dat jouw spullen ook zijn gedekt wanneer ze je woning verlaten. Voor ontzettend veel mensen kan dit in de praktijk zomaar een zeer waardevolle dekking blijken te zijn.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *