Geld lenen voor je verbouwing in plaats van een hypotheek afsluiten

Misschien droom je al jaren van een verbouwing, klein of groot, maar is het er nog steeds niet van gekomen. De eisen voor het aanvragen van een hypotheek worden steeds strenger en inmiddels stijgt de rente op de hypotheken ook weer. Veel mensen komen op dit moment van een koude kermis terug als ze een hypotheek willen aanvragen voor de verbouwing. Maar wat vrijwel niemand nog weet is dat geld lenen voor je verbouwing in verhouding makkelijker is omdat het aan minder strenge eisen hoeft te voldoen en in sommige gevallen minder kosten met zich mee brengt.

Vergeet niet de bijkomende kosten als je een hypotheek afsluit

Zodra je een hypotheek wilt afsluiten komen daar kosten bij kijken. Je moet denken aan de kosten voor de adviseur, voor de notaris en voor de inschrijving van de akte. Dit geldt ook als je de hypotheek alleen maar wilt verhogen. Deze bijkomende kosten kunnen aanzienlijk oplopen. Als je geld lenen gaat voor een verbouwing heb je deze kosten allemaal niet. Ook al is het rentepercentage op het eerste oog misschien hoger dan voor een hypotheek, je kunt het beste kijken wat je in totaliteit aan kosten kwijt bent voor beiden. Vaak zal je zien dat als je geld leent je hogere rente wegvalt tegen de kosten die je moet maken om de hypotheek af te sluiten of aan te passen.

Je kunt makkelijker een andere looptijd afspreken als je geld lenen gaat

Veel hypotheken moeten voor een bepaalde periode vast staan en zitten er strenge eisen bij als je met de NHG wilt gaan werken. Bij geld lenen is dat een ander verhaal. Je kunt je eigen looptijd afspreken en zit niet aan bepaalde eisen vast. Dit heeft als voordeel dat je dus gemakkelijker een voordelige rente kan kiezen. Je betaalt dan dus niet de lening over bijvoorbeeld 30 jaar, inclusief de rente, maar bijvoorbeeld over 15 jaar. Dat scheelt dus 15 jaar aan rente betalen en dat kan onderaan de streep een enorme kostenpost schelen.

Lees tip:  Hoe kan ik geld lenen?

Daar komt bij dat je bij de meeste persoonlijke leningen boetevrij kan aflossen. Stel je hebt geluk gehad in een loterij en je wilt de lening in één keer aflossen, dan is dat veelal bij de persoonlijke lening geen probleem. Als je een hypotheek in één keer wilt aflossen komt er nog een boete bij kijken. Dit brengt op zichzelf ook weer kosten dus met zich mee.

Onder aan de streep kun je dus concluderen dat geld lenen voordeliger kan zijn dan het afsluiten of verhogen van je hypotheek. Zeker op basis van de kosten die je voor een hypotheek moet maken en de verplichte vaste looptijd maken het een dure keuze. Reken dus vooraf uit of een hypotheek wel zo goedkoop is en zeker met de nieuw strengere eisen kom je misschien niet in aanmerking voor een hypotheek maar wel om geld te lenen. Kun je toch nog die verbouwing uit gaan voeren in de nabije toekomst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *