Een huis kopen als starter – Tips!


Je eerste huis kopen is ontzettend spannend, helemaal in de huidige krappe woningmarkt. Er komt ook heel veel bij kijken: een hypotheek, bezichtigingen en nog veel meer. Gelukkig geven we je hieronder drie tips om je een beetje op weg te helpen.

1. Hypotheekadvies

Hypotheekadvies kost geld, maar het is zeker nodig om te weten wat je maximaal kunt besteden aan je eerste woning. Online calculators hebben immers geen volledig inzicht in jouw situatie en kunnen dus ook geen accuraat beeld schetsen van jouw maximale hypotheekwaarde. Het is het beste om de hulp van een onafhankelijk adviesbureau in te schakelen, omdat je alleen dan inzicht krijgt in de echte goedkoopste aanbieders. Hypotheekadvieshuis geeft bijvoorbeeld onafhankelijk advies over startershypotheken.

2. Starterslening

Veel Nederlandse gemeenten verstrekken startersleningen. Met deze lening kun je het gat tussen het aankoopbedrag en je hypotheek dichten. Je betaalt hierbij de eerste drie jaar geen lasten. Dit kan wellicht het verschil maken tussen je droomhuis wel kunnen kopen of niet.

3. Kies voor een aankoopmakelaar

Ook een aankoopmakelaar gaat je geld kosten, maar hij of zij kan bijvoorbeeld wel onderhandelen, zodat je op een gunstiger aankoopbedrag uitkomt. Deze deze professionals kennen de lokale woningmarkt goed, hebben goed inzicht in eventuele gebreken in een woning en kunnen jou helpen met de koopovereenkomst (het contract). Dit zal je veel tijd en moeite schelen, wat het geld waard is. Een aankoopmakelaar heeft vaak een vast bedrag per bezichtiging of per meerdere bezichtigingen en als je met de hulp van deze makelaar een huis koopt, zul je een percentage van het aankoopbedrag (courtage) aan deze persoon moeten betalen. Ga goed na of deze bedragen inclusief of exclusief btw zijn en onderhandel over de courtage.

Lees tip:  Tips: geld lenen

Hopelijk hebben je met bovenstaande informatie een beter beeld gegeven wat er allemaal mogelijk bij het kopen van een huis. Het handige van hypotheekadviseurs en aankoopmakelaars is dat zij jou nog veel meer informatie kunnen geven. Tevens kun je bij hen terecht met specifieke vragen. Succes met het zoeken naar je droomhuis!

1 reactie

  1. Misschien heb ik een beetje een gok genomen, maar ik schakelde tijdens mijn zoektocht naar een huis de makelaar pas in nadat ik een huis op het oog had. Bezichtiging deed ik samen met een vriendin nadat we samen een lijst hadden opgesteld waar we op moesten letten. Uiteindelijk heeft de makelaar wel uitstekende diensten verricht bij het onderhandelen. Ik heb nu het flatje van mijn dromen gevonden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *