marmerlook tegels

Maak met marmerlook tegels van je huis een paleis

Vroeger was marmer alleen voor mooie paleizen weggelegd, echter tegenwoordig kun je jouw huis of appartement ook een statig tintje geven. Met keramische marmerlook tegels hoef je hier bovendien niet diep voor in de schatkist te grijpen. De prijzen zijn zeer betaalbaar en als je zelf handig bent of een ‘handige Harry’ in de omgeving hebt, kun je het leggen zelf doen. Hoe marmerlook tegels gemaakt worden en waar je bij het leggen op moet letten, dat lees je in de volgende alinea’s.

Hoe worden marmerlook tegels gemaakt?

Als je naar moderne marmerlook tegels kijkt, dan zul je verbaast zijn dat het geen echt marmer is. Hoe is het mogelijk dat zo’n mooi, natuurgetrouw effect bereikt kan worden op een keramische tegel? Allereerst moet je daarvoor de designers van de tegels bedanken. Zij hebben op de computer dit mooie marmer patroon letterlijk ontworpen. Het is dus geen dunne laag steen maar bestaat in de designfase uit pixels op een beeldscherm! Nadat zij het perfecte patroon gemaakt hebben, delen ze dit op in verschillende tegels. Hoe meer tegels verschillend van elkaar zijn, hoe natuurlijk de vloer of muur zal ogen. 

Printen op tegels

Fabrikanten van tegels kwamen er de afgelopen jaren achter dat je kunt printen op tegels. Dit gebeurt voor het glazuur erop komt, waardoor de print ook nog eens zeer goed behouden blijft en vrijwel slijtvast is. Het printen op tegels gebeurt met grote machines die met een rol het patroon op de tegel aanbrengen. Digitaal printen wordt ook steeds vaker gedaan. Vervolgens wordt bij het aanbrengen van de toplaag zelfs embossing aangebracht waardoor je ook een reliëf kunt voelen. Marmerlook tegels zijn tegenwoordig nauwelijks meer van echt marmer te onderscheiden. Je moet ze dan echter wel goed leggen.

Lees tip:  Wat is woz bezwaar maken?

Tips bij tegels kopen en leggen

Stel je gaat 40 vierkante meter betegelen met marmerlook tegels. Dit kunnen de muren van de badkamer zijn, maar ook de vloer van de hal, keuken of woonkamer. Je koopt allereerst ongeveer 10% meer tegels voor snijverlies. Dus je bestelt 44m² tegels. Stel er zit voor 3m² tegels in een doos, dan kom je uit op 14,7 dozen. Je koopt dan 15 dozen tegels. Wanneer je de tegels gaat leggen, werk dan niet doos voor doos af, maar gebruik meerdere dozen door elkaar. Door het fabricageproces, kan er altijd een kleine afwijking in kleur zijn. Wanneer je alle tegels uit één doos naast elkaar legt, kan dit opvallen, terwijl als je ze door elkaar gebruikt, kun je dit vrijwel nooit zien. Let ook op het patroon, leg niet dezelfde print naast elkaar, dan zie je onmiddellijk dat het een print is.

Waarom marmerlook tegels kopen?

Iedereen wil wel dat zijn huis eruit ziet als een paleis, maar niemand wil het onderhoud doen. Echt marmer is een natuursteen en daarmee zeer gevoelig voor vlekken. Laat een glas drinken vallen en de kans op vlekken is groot. Keramische tegels hebben een harde glazuurlaag die vochtdicht is. Hierdoor kun je zo een doekje erover heen halen en is er niets meer te zien. Dit geldt ook voor vieze schoenen in de hal, spetters pastasaus tijdens het koken of kinderen die knoeien. Met marmerlook tegels heb je er geen zorgen over terwijl je wel geniet van een mooi interieur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *