Wanneer is een bestuurder aansprakelijk?

Wanneer bestuurders aansprakelijkheid?

Hoe gaat de bestuurders aansprakelijkheid in zijn werking en wat voor verschillende aansprakelijkheden zijn er? Dat gaan we je allemaal vertellen in deze blog.

Wanneer het gaat over bestuurders aansprakelijkheid praten we over 2 vormen van aansprakelijkheid. We hebben namelijk interne bestuurders aansprakelijkheid en externe bestuurders aansprakelijkheid. Wanneer er sprake is van interne of externe aansprakelijkheid moet er iets zijn gebeurd waardoor de bestuurder de situatie heeft veroorzaakt. Wanneer dit gebeurd houd het in dat de bestuurder in dezelfde omstandigheden anders zou hebben gehandeld. Bij interne aansprakelijkheid moet de bestuurder doen wat de vennootschap hem opdraagt. Hij / zij moet verschillende taken vervullen. Doet hij / zij dit niet, kan de vennootschap de bestuurder aansprakelijk stellen voor deze taken. Hier komt de bestuurders aansprakelijkheid terug. Dit houd in dat er sprake is van interne aansprakelijkheid. Voorbeelden hiervan zijn:

  1. Het onnodig risico nemen van financiële handelingen
  2. Tegen de wet in handelen
  3. Het tekenen van verzekeringen zonder dat de vennootschap daarvan weet
  4. Beslissingen nemen zonder enige voorbereiding

Bij externe aansprakelijkheid is er sprake van dat de bestuurder aansprakelijk is naast de vennootschap wanneer er schade is bij een partij die buiten de bestuurder en het vennootschap staat. De derde partij dus. Dit moet dan komen door de gevolgen van het handelen van de bestuurder. Tijdens externe aansprakelijkheid word de bestuurder aangesproken op het verrichten van een onnodige daad. Wanneer de bestuurder schade heeft weten te bezorgen bij de derde partij is de bestuurder persoonlijk aansprakelijk. Wij hebben een paar voorbeelden opgezocht van wanneer er sprake is van een onnodige daad. Een van de voorbeelden van een onnodige daad is wanneer de bestuurder beloftes aangaat wanneer hij weet dat de vennootschap die beloftes niet kan waar maken. Wanneer de bestuurder dit doet is het niet alleen slecht voor de relatie tussen de vennootschap en de bestuurder maar het kan ook imago schade opleveren voor de vennootschap en dat wil je ten alle tijden voorkomen. Nog een voorbeeld is wanneer de bestuurder zo handelt dat de vennootschap zijn verplichtingen niet meer kan waarmaken. Dit kan ook weer imago schade opleveren. Er is ook sprake van externe bestuurdersaansprakelijkheid wanneer de bestuurder vennootschap soort van leeghaalt zodat de schuldeiser geen verhaal meer kan halen.

Lees tip:  Procesverbetering binnen de bouwsector

Welke verschillende soorten aansprakelijkheden zijn er?

Je hebt allerlei verschillende soorten aansprakelijkheden. Zo heb je vervoerders aansprakelijkheid, aansprakelijkheid in de bouw, bestuurders aansprakelijkheid, beroepsaansprakelijkheid. We beginnen bij de vervoerders aansprakelijkheid. Wanneer de vervoerder iets kwijt raakt of kapot maakt is de vervoerder hiervoor aansprakelijk. Dit is niet alleen met kleine producten zo, ook geld dit voor bijvoorbeeld containers of trailers. De opdrachtgevers van dit vervoer lopen altijd een flink risico hiermee omdat zij vaak dure producten vervoeren. Maar gelukkig valt dit risico te verzekeren en lopen ze minder risico. Beroeps aansprakelijkheid is wanneer een van uw medewerkers iets kapot maakt of schade aanricht aan het bedrijf. Een van de grote redenen dat dit nog steeds gebeurd is door het verkeerde financiële of technische advies. Dit word vaak vermogenswaarde genoemd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *