Je moet een energielabel aanvragen

Waarom moet je een energielabel aanvragen? Omdat je met een energielabel kunt zien of jouw woning weinig of juist veel energie verbruikt. Een energiezuinige woning is tegenwoordig erg gewild, want de energierekening van een energiezuinige woning is laag. Heeft jouw woning een A-label. Dan is de woning het meest zuinig. Heeft jouw woning een G-label? Dan is de woning helaas een minst zuinige woning. De energierekening is dan dus ongetwijfeld hoog.

Het verplichte geldig geregistreerde energielabel

Ben je van plan om jouw woning te verkopen of te verhuren. Vanaf 1 januari is het hebben van een geldig geregistreerd energielabel verplicht. Beschik je niet over een geldig geregistreerd energielabel als je jouw huis gaat verhuren of verkopen? Dan riskeer je een boete van 436 euro. Natuurlijk wil je dat voorkomen. Door een energielabel aanvragen voorkom je dat je een boete moet betalen. Je moet dan natuurlijk wel weten hoe je een energielabel moet aanvragen

Hoe je een energielabel moet aanvragen

Je wilt een  energielabel aanvragen. Hoe moet je dat doen? Je moet dan een afspraak met een vakbekwame energieadviseur maken. Heb je en afspraak gemaakt? Dan komt de vakbekwame energieadviseur bij jou op bezoek. Hij onderzoekt jouw woning dan op de afmetingen, de aanwezige isolatie en de aanwezige installaties, zoals bijvoorbeeld de zonnepanelen en de cv-ketel. Op basis van zijn grondige onderzoek berekent de energieadviseur hoeveel energie er nodig is voor warm water, verwarming, koeling en ventilatie van jouw huis. Op die manier wordt het energielabel nauwkeurig vastgesteld. Het nauwkeurig vastgestelde energielabel zorgt er ook voor dat verbeteringen op maat mogelijk zijn.

Lees tip:  Alarmsystemen Voor Je Huis – Meer Dan Een Simpele Sirene.

Het huidige energielabel controleren

Een energielabel aanvragen is niet altijd nodig. Aangeraden wordt om eerst te kijken of er al een geldig energielabel is geregistreerd. Blijkt dan dat je nog een geldig vereenvoudigd energielabel (VEL) of een energie-index (EL) hebt. Die labels blijven altijd 10 jaar geldig. Je moet dus de geldigheidsdatum van het huidige energielabel controleren. Hoe doe je dat? Door te kijken naar het op het huidige energielabel vermelde ‘geldig tot’ datum. Wellicht heb je jouw huis inmiddels veel energiezuiniger gemaakt en is het huidige energielabel nog niet verlopen? Dan wordt aangeraden om toch een nieuw energielabel aan te vragen. Waarom? Omdat het voor een koper of huurder dan duidelijk is dat jouw huis een energiezuinig huis is.

Tijdig aanvragen

Er is op dit moment veel vraag naar energielabels. Heb je een energielabel nodig? Dan wordt aangeraden om dat energielabel tijdig aan te vragen. Na de coronacrisis zijn er gelukkig weer voldoende energieadviseurs beschikbaar. De wachttijd is daarom teruggelopen tot ongeveer 31 dagen. Waarschijnlijk wil je ook weten wat de kosten van het aanvragen van een energielabel zijn. Die prijs van een energielabel wordt bepaald door de energieadviseur. In 2021 moest er gemiddeld 270 euro voor een nieuw energielabel worden betaald.

Tip: Energielabelwoning.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *