Elk interieur is geschikt voor een PVC vloer

PVC vloeren worden in steeds meer woningen gebruikt. Dat logisch want PVC is een sterk en ontzettend flexibel vorm te geven materiaal. Het voelt lekker aan de voeten en isoleert goed. Elk gewenst decor kan er op worden gemaakt, vaak zelfs met reliëf. PVC is de afkorting van polyvinylchloride, een materiaal van een uitstekende kwaliteit, dat bovendien gemakkelijk te bewerken is. Het onderhoud van de vloer kost maar weinig tijd. De vloeren worden geleverd in stroken, die op een aantal manieren kunnen worden gelegd: met een kliksysteem en door het te lijmen.

Kenmerken van klik PVC vloer

Een klik PVC vloer is het beste te vergelijken met kliklaminaat. De stroken zijn voorzien van een kliksysteem, waarmee deze aan elkaar kunnen worden bevestigd. Het systeem is erg simpel, waardoor zo’n vloer door een handige klusser zelf kan worden gelegd. Deze vloeren worden op een ondervloer gelegd, die weer op de bestaande bodem van de ruimte wordt gelegd. Het systeem is goed bestand tegen water en in het gebruik is de vloer erg geluidsarm. PVC vloeren met het kliksysteem kunnen daardoor ook gebruikt worden in appartementen waar je als bewoner moet voldoen aan de geluidseis van 10 dB.

PVC vloeren lijmen

Een PVC vloer lijmen is een klus die door professionals moet worden gedaan. In tegenstelling tot de klik-variant worden vloeren die gelijmd worden direct op de ondergrond gelijmd. Er kan geen ondervloer worden gebruikt. Dat betekent vaak dat de ondergrond moet worden geëgaliseerd. Dit is essentieel, want als de ondergrond niet helemaal vlak is kun je dat onmiddellijk zien. Gelijmde PVC vloeren geleiden warmte uitstekend. Daardoor is de gelijmde versie zeer geschikt om op een vloer met vloerverwarming te leggen. Een gelijmde PVC vloer is ook zeer stabiel, maar kan niet worden gebruikt in een vochtige omgeving.

Lees tip:  Alarmsystemen Voor Je Huis – Meer Dan Een Simpele Sirene.

Zelfklevende vloer

Er bestaan ook PVC vloeren die niet met losse lijm vastgezet worden, maar met behulp van een lijmlaag die al op de achterzijde van de vloer is bevestigd. Het principe lijkt sterk op het plakken van een sticker. In vergelijking met een gelijmde PVC vloer werkt dit systeem minder goed. In de praktijk blijkt, dat de vloeren op sommige plaatsen loslaten. Dat komt doordat de lijmlaag van zelfklevend PVC minder goed is dan die van losse lijm. Daarom worden deze vloeren door de betere vakhandel niet geadviseerd.

Conclusie

Een PVC vloer is leverbaar in oneindig veel kleuren en motieven, en ze worden geleverd in stroken. Voor het leggen kan er worden gekozen uit een klik variant met een ondervloer en een gelijmde variant rechtstreeks op de ondergrond. Een gelijmde vloer heeft als voordelen dat die heel stabiel is en goed in combinatie met vloerverwarming kan worden gebruikt. Hij is ook goedkoper dan de klik versie. Het grootste nadeel is dat de vloer egaal moet zijn. De voordelen van klik PVC is dat het gemakkelijk te leggen is en geluiddempend is. Het is echter minder stabiel dan de gelijmde versie en isoleert ook minder goed.

Tip: LAB21

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *