Dakkapel bouwtekening – een professionele tool om binnen budget te blijven

In je eigen dak zit meer dan je denkt. Stel je eens voor dat je een deel van je schuine dak naar voren kon wippen; wat zou dat aan ruimte schelen! In feite doen huiseigenaren dat de hele tijd. Ze laten namelijk dakkapellen plaatsen. Naast meer loop- en staruimte op de verdieping, krijgen zij ook een heerlijke lichtinval. Het daglicht verruimt de kamer visueel. Je hebt misschien van buren gehoord dat je niet eerst bij de gemeente hoeft aan te kloppen en dat de dakkapel zo kan geplaatst worden. Voor het plaatsen van een dakkapel is weldegelijk een dakkapel bouwtekening nodig.

Dakkapel bouwtekening is er niet voor niets

Buren en familie hebben net zoveel meningen als ieder ander. Maar het is te gemakkelijk gesteld dat je wel vergunningsvrij kan bouwen. Dat mag gelden voor een dakkapel aan de achterkant van je huis. Maar dus niet als dat toevallig een recreatiehuis is. En een nieuwe kapel aan de zijkant van je huis krijgt ook te maken met de omgevingsvergunning, zeker als die uitkijkt op openbare ruimte. Ook al is het maar een groenstrook. In die en nog meer gevallen wacht de gang naar het gemeentehuis. Bij een kapel aan de voorkant van je huis begint een hele hoop papierwerk. Die je kunt vermijden. Of beter gezegd: die je kunt uitbesteden. En de juiste start ligt dan bij het laten maken van een dakkapel bouwtekening.

Een bouwkundig tekenbureau inschakelen

Een bouwkundig tekenaar is een specialist in dakkapellen. Hij doet ook veel meer dan een aanzicht schetsen. Hij houdt zich professioneel bezig met detail tekenwerk, technische tekeningen, diverse soorten berekeningen (brandveiligheid, ventilatie). En hij laat je bouwproject exact kloppen met de eisen van het Bouwbesluit. Door een bureau in te schakelen, voorkom je later allemaal claims en dat is verstandig. Voor slechts een paar honderd euro vermijd je ook nog eens de gang naar het gemeentehuis.

Lees tip:  Tips voor een kleine tuin

En wat als een vergunning niet nodig is?

Dan ben je zomaar klaar, denk je wellicht. Belletje naar de aannemer of een handige klusser. Standaard bouwpakket dakkapel scoren en gaan met die banaan. Dat is wel heel amateuristisch gedacht. We hebben het wel over de verandering van een gebouw. Daar zitten constructieve mitsen en maren bij. En je moet nog steeds dat Bouwbesluit blijven volgen. Aan de aannemer overlaten? Die mist wel een bouwtekening dakkapel en dan vooral de technische en constructieve gegevens van zo’n bouwtekening. Gaat het dan mis (en dat kan heel snel), dan moet de aannemer steeds opnieuw het wiel uitvinden.

Een dakkapel bouwtekening betaalt zichzelf terug

Uiteindelijk heb je dan wel zonder een bouwtekening je kapel op je dak, maar valt er een factuur op je mat die je doet slikken. Alleen het woord ‘meerwerk’ al en dan nog de prijzen die de aannemer daaraan heeft moeten hangen. Met een dakkapel bouwtekening had zijn werk efficiënter en sneller kunnen zijn. Met een veel lagere factuur tot gevolg. Dus voor een paar honderd euro aan tekenwerk krijg je niet alleen een dakkapel exact zoals jij die wilt, hij voldoet ook aan welstandseisen en aan het Bouwbesluit. En jij bent nooit teveel kwijt aan de aannemer of klusser.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *