Heb je veel last van kalkaanslag op je leidingen en in je huishoudelijke apparaten? Kies dan voor een waterontharder en verminder de kalkaanslag. Maar wat kost een waterontharder? Het heeft als groot voordeel dat je minder schoonmaakwerkzaamheden hoeft uit te voeren, maar ook dat de levensduur van je huishoudelijke apparaten langer wordt. Het kan dus een goede investering zijn op langer termijn.
Hoe ziet de prijsopbouw van een waterontharder eruit?
Als je een waterontharder gaat aanschaffen, dan zijn er verschillende kosten die meegenomen worden in de prijs die je uiteindelijk betaald. In eerste instantie worden er materiaalkosten berekend waarmee de waterontharder wordt geproduceerd. Vervolgens zijn er ook nog installatiekosten, voorrijkosten en tot slot onderhoudskosten. Wat kost een waterontharder is dus afhankelijk van de prijs op bouw en in beginsel dus ook van de keuzes die je maakt met betrekking tot het volume, het type en het onderhoud die je laat uitvoeren.
Wat kost een waterontharder nu precies?
Er zijn verschillende type waterontharders waar je uit kan kiezen. Kijk je voor een waterontharder met ionenwisseling, met osmose of met magneten? Allemaal hebben ze hun eigen prijsklasse en dan is het ook nog verschillend of je kiest voor een ontharder met een mechanische functie of met een elektronische functie.
Als je alles op een rij zet kom je op best een groot bereik aan prijzen, afhankelijk van de keuzes die je maakt. Een mechanische installatie kan je al aanschaffen vanaf 700 euro terwijl een elektronische installatie al snel 900 euro kost. De kosten van de ontharders zelf kunnen oplopen tot 2000 euro. Voor de installatie moet je zo’n 300 euro rekenen en het onderhoud is afhankelijk van de werkzaamheden zo’n 100 tot 150 euro per keer. Het onderhoud hoef je slechts één keer per jaar uit te laten voeren. Tot slot heb je bij bepaalde waterontharders nog het reinigingszout nodig. Gemiddeld genomen zit je dus op ongeveer 1500 euro tot 2200 euro aan kosten. Op de vraag wat kost een waterontharder kan dus een range aangegeven worden en moet je rekenen op een investering van ongeveer 2000 euro.
Enkele tips die de prijs beïnvloeden van het totaalplaatje
Sommige verkopers verkopen de waterontharders tegen een hele scherpe prijs. Maar uiteindelijk worden er hoge onderhoudskosten in rekening gebracht. Onder aan de streep kan je dan vrij duur uit zijn. Het is dus belangrijk dat je alle kosten mee neemt en een plaatje maakt voor bijvoorbeeld 10 jaar. Ook als je kiest voor een elektronische installatie moet je de stroomkosten mee rekenen die het apparaat zal gebruiken in de aankomende jaren. Want het reinigen gebeurt namelijk op tijd of op watervolume, waardoor er stroom nodig is om de reinig uit te voeren.
De vraag ‘Wat kost een waterontharder’ is niet eenduidig te zeggen en is heel specifiek afhankelijk van je eigen wensen en huishouden. Daarnaast speelt je budget ook mee, want je kan soms kiezen voor een goedkopere variant of juist voor een luxer model. Eigenlijk is de conclusie dat je het zo goedkoop of duur kan maken als dat je zelf wilt. Overtuigd? Ga dan direct naar de website van Goedkopewaterontharders.nl.