Wat is de beste ontstopper voor je gootsteen?

Het is niet leuk, een verstopte gootsteen. Net zomin het ontstoppen ervan. Wanneer speciaal gereedschap of speciale middeltjes van de lokale bouw- of supermarkt niet werken, is het tijd om preciezer naar je probleem te gaan kijken. Het verschil in soorten ontstoppers zit namelijk niet alleen in de sterkte, maar ook in de werking. De ene ontstopper werkt daarom in sommige bereiken beter dan de andere.

Wat zorgt er precies voor de verstopping?

Er zijn eigenlijk twee aspecten van een ontstopping die bepalen welk ontstoppingsmiddel het effectiefst zal werken. Ten eerste is het belangrijk om te weten wat de ontstopping waarschijnlijk veroorzaakt. Natuurlijk weet je nooit honderd procent zeker wat je afvoerpijpen doet blokkeren, maar je kunt een inschatting maken. Bij het toilet is de boosdoener meestal makkelijk te voorspellen. In de douche en in de badkuip worden ontstoppingen doorgaans veroorzaakt door haren en het vuil of lichaamseigen oliën wat wij van ons afdouchen, plus zeepresten. Bij deze verstoppingen spelen olie en vet dus een grote rol, waardoor een ontstopper die vet oplossend werkt vaak soelaas biedt. Bij een gootsteen in de badkamer spelen dezelfde problemen, maar een gootsteen in de keuken is een ander verhaal. De samenstelling van wat hier wordt weggespoeld, is zo divers, dat moeilijk te zeggen is wat precies het probleem is.

Waar zit de verstopping?

Mocht het inderdaad het geval zijn dat het onbekend is wat de verstopping veroorzaakt, dan ben je misschien geneigd om voor het sterkste spul te gaan. Dit kan echter verkeerd uitpakken. Het is namelijk ten tweede heel belangrijk om te weten in wat voor een afvoerpijpen je verstoppingen zitten. Een zeer sterke ontstopper kan namelijk nog wel eens meer doen dan alleen de verstopping oplossen: Soms lost het zelfs je afvoerpijpen op! Dit is natuurlijk afhankelijk van het materiaal van je afvoerpijpen. Plastic of zachte metalen zoals koper zijn gevoeliger. In hoeverre dit per materiaal een risico is, valt moeilijk te zeggen. Nieuwbouw zijn meestal met afvoerbuizen uit bestendigere materialen uitgerust dan oudere woningen.

Lees tip:  Wat is smaad?

Wat is dan de beste ontstopper?

Als je bovenstaande vragen niet zelfstandig durft te beantwoorden, dan kun je ook terecht bij een specialist. Deze zal je dan de beste ontstopper voor jouw specifieke situatie aanbieden. Speciale ontstoppers voor de keuken of voor de badkamer hebben specifieke formules die rekening houden met de bouwmaterialen die doorgaans op dit soort plekken zijn ingezet. Tegelijk richten ze zich op dat, wat meestal op die plekken in huis voor verstoppingen zorgt. Etensresten in de keuken, haren in de badkamer. Hierdoor kun je ook zonder al te veel kennis van zaken een verstopping gericht aanpakken. Met deze kleine masterclass over verstoppingen kun jij je gootsteen voortaan met een kleine moeite en een gerust hart ontstoppen. Het hoeft niet moeilijk te zijn, noch is altijd het sterkste spul nodig. Het is een kwestie van slim en gericht het probleem oplossen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *