Een mediator is iemand die bemiddelt. Dit bemiddelen kan zijn in diverse conflicten. Je kunt het zo gek niet bedenken qua situatie of een mediator kan je bijstaan. We noemen de meest voorkomende redenen om een mediator in te schakelen en hoe je mediator wordt.
Arbeidsconflict
Een arbeidsconflict is iets waarbij een mediator kan helpen. Er kan op allerlei gebied onenigheid ontstaan tussen werkgever en werknemer. Denk bijvoorbeeld aan de uit te voeren werkzaamheden. Het kan lijken of deze duidelijk op papier staan in je functieomschrijving maar misschien komt er in de praktijk toch een verschil van interpretatie aan het licht. Als je hierover geen overeenstemming kunt bereiken met je werkgever, kan dit leiden tot een conflict waar je natuurlijk zo snel mogelijk een oplossing voor wilt hebben. Een mediator kan de weg naar deze oplossing begeleiden.
Mediator bij scheiding
Misschien wel het bekendste voorbeeld. Een scheiding levert vaak een conflict op. Wie krijgt het huis, wie krijgt wanneer de kinderen, wie krijgt de auto en wie krijgt de hond? Om over de financiën nog maar te zwijgen. Wie krijgt het grootste deel van de spaarrekening waar jullie allebei hard voor hebben gewerkt? De mediator helpt.
Opleiding tot mediator
Heb je nu zoiets van, ik wil eigenlijk wel mediator worden? Dat kan. Er zijn verschillende mediator opleiders. Er zijn meerdere partijen die hier een goede opleiding voor aanbieden.
Kies je een mediaton opleiding? Vergelijk wel even goed de inhoud van datgeen ze aanbieden. Daar zit sowieso verschil in. En ook de prijs kan sterk verschillen. Daarnaast is het natuurlijk wel handig als de aanbieder niet al te ver van je woonplaats zit zodat je niet al te veel reistijd hebt.
Een goede tip is ook kijken naar referenties, als ze deze op hun website of facebook pagina hebben staan. Hier wordt je soms ook al veel wijzer van. Lees er wel een aantal door. Soms staan er toevallig een paar negatieve bovenaan terwijl 90% wel positief is.
1 reactie