Bedrijf kopen? Ga dan als volgt te werk

Het kan voorkomen dat je vanuit strategisch oogpunt een bedrijf wilt kopen. Dat kan zijn om zo de concurrentie te verminderen, maar ook het opschalen qua capaciteit kan een goede reden zijn. Omdat een bedrijf kopen een enorme stap is en waar meestal veel geld mee gemoeid gaat, is het belangrijk om dit op de juiste manier te doen. Je zit er natuurlijk niet op te wachten dat je straks met een bedrijf in je maag zit, wat weinig tot geen winst draait en waardoor je zelf met je al reeds bestaande gezonde bedrijf in de problemen komt. Om er dus voor te zorgen dat je het juiste bedrijf weet te vinden, hebben wij een aantal tips.

Weet wat je zoekt

De kans dat je op een dag wakker wordt met het idee dat je ‘een’ bedrijf wilt kopen, die is natuurlijk niet heel groot. Vaak heb je hier al langer over nagedacht en heb je misschien zelfs al wel een bepaald bedrijf in je hoofd. Een bedrijf waar het misschien momenteel wat minder mee gaat of juist heel goed. Belangrijk is vooral dat je voor jezelf  helder hebt wat je zoekt en wat je kansen zijn. De kans dat je een goed lopend bedrijf voor een prikkie in handen krijgt, die is natuurlijk nihil. Toch zijn er tal van mogelijkheden om vanuit bijvoorbeeld strategisch oogpunt je concurrent een hak te zetten.

Benader de partij

Uiteraard hoeft een eenvoudig bak koffie niet moeilijk te zijn. Zonder dat je het jezelf misschien realiseert, zijn de meeste bedrijfsovernames gedaan zonder dat de verkopende partij hier vooraf op uit was. Wat je vaak ziet, is dat het zoveel kansen biedt, dat het voor een ondernemer bijna onmogelijk is om het aanbod te weigeren. Een goed voorbeeld is iemand die inmiddels de 60 is gepasseerd en nog een paar jaartjes moet tot aan zijn of haar welverdiende pensioen. Het bedrijf loopt goed en de kans dat het bedrijf met vlag en wimpel het pensioen haalt, die is vrij groot. Hoe fijn is het dan dat er iemand is die vroegtijdig een dusdanig bedrag voor het bedrijf wil neertellen, waarmee jij de periode tot aan je pensioen kunt overbruggen?

Lees tip:  Wat moet je weten over een verhuisbedrijf Utrecht?

Doe goed onderzoek

Een bedrijf kopen is natuurlijk niet iets wat je dagelijks doet. Waar er bij een huis een vaste waarde is op basis van de provincie, buurt en tal van andere punten, speelt bij een bedrijfsovername natuurlijk de omzet en met name de winst een grote rol. Een bedrijf met een hogere winst zal namelijk veel meer waard zijn, dan een bedrijf dat al jaren rode cijfers draait. Het is daarom dus ook heel belangrijk om een partij in te schakelen die je hierbij kan ondersteunen. Aeternus is een partij die al jaren ervaring heeft op het gebied van het kope en verkopen van bedrijven. Zij zijn dus bij uitstek geschikt om je hierin te ondersteunen en te voorzien van advies. Mocht alles in orde zijn, dan kunnen ze de volledige aankoop voor je afronden tot aan de financiering toe mocht dit nodig zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *