Zit je na te denken over het bouwen van een huis? En vraag je je af hoe dat dan zit met je hypotheek? In dit artikel bespreken we allereerst wat voor huizen je kan laten bouwen, cataloguswoningen, prefab woningen of zelf laten ontwerpen: de voor en nadelen. Dit sluiten we dan af met een kort stukje over wat voor zaken je moet regelen om je droomhuis werkelijk te kunnen maken!
Wat voor huizen kan je laten bouwen?
Over het algemeen worden huizen geschetst door een architect en daarna pas verkocht. In het voorgenoemde geval betekent dit dat er niks verandert kan worden qua wensen en dit zijn dan ook de huizen die je het meeste vindt in Nederland. De rijtjeshuizen, veel twee-onder-een-kap woningen en flats vallen onder deze categorie. Echter wanneer je ervoor kiest om een huis te laten bouwen is het mogelijk om met meer vrijheid aan de gang te gaan om zo jouw ideale droomhuis te realiseren.
Cataloguswoningen en Prefab woningen
Veel mensen hebben een vooroordeel klaar staan over een cataloguswoning. ‘’Je kan niks veranderen.’’ ‘’Er is weinig variatie.’’ ‘’Je hebt het zelfde huis als ieder ander.’’ Dit zijn vaak uitspraken die vooral in het verleden gemaakt worden. Tegenwoordig is echter het tegendeel waar. Bij een cataloguswoning is het nu mogelijk om aanpassingen te maken zodat het huis geen standaard plaatje wordt maar een uniek huis waar u zich gelijk thuis kan voelen, omdat uw wensen zijn gerealiseerd. Het voordeel van een cataloguswoning is dat de bouwplannen al klaar liggen, hierdoor is er weinig ruimte om fouten te maken tijdens de bouw van een cataloguswoning. Het bovenstaande geldt ook voor een Prefab woning. Daarnaast is er voor cataloguswoningen en prefab woningen veel variatie in design.
Architect
Naast dat het mogelijk is om uit brochures een prefab woning of cataloguswoning te kiezen en helemaal naar smaak te veranderen is het natuurlijk ook mogelijk om zelf een architect in te schakelen die het design van je huis helemaal van de eerste steen tot de laatste dakpan in elkaar zet. Het nadeel hiervan is wel dat er mogelijke fouten kunnen ontstaan, qua design en communicatie.
Een hypotheek regelen, hoe zit dat in elkaar?
De grootste vraag die je kan stellen is natuurlijk: krijg ik wel een hypotheek voor een huis dat helemaal niet bestaat? Het antwoord daarop is: Ja. Het is mogelijk om een hypotheek te krijgen op een huis dat niet bestaat, hiervoor moet je echter wel een aantal zaken op een rijtje zetten. Allereerst kijkt een bank naar je werk situatie en enig ander dat betrekking heeft tot het feit: kan hij/zij de hypotheek afbetalen. Verder kijkt de bank naar de taxatie van het huis (de bouwplannen moeten getaxeerd worden) en het hypotheekbedrag dat je vraagt en vergelijkt deze samen. Naast de hypotheek komen ook andere kosten kijken (vergunningen, aansluitkosten etc). Dus doe vooral nog veel research voordat je je droomhuis realiseert!
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.