constructieberekening

Wat is een constructieberekening?

Het spreekt voor zich dat het bouwen of verbouwen van een woning gepaard gaat met bepaalde risico’s. Voor jou als eigenaar van het pand of als opdrachtgever is het altijd van belang om ervoor te zorgen dat je deze risico’s zoveel mogelijk binnen de perken kan houden. Het laten uitvoeren van een constructieberekening is één van de zaken die je kan doen om meer zekerheid te creëren. Het laatste wat je namelijk wil is dat je later geconfronteerd zal worden met problemen met de stabiliteit van je woning. Ben jij dus met andere woorden ook iemand die met het idee speelt om te gaan bouwen of verbouwen? Dan is het zeker interessant om meer te weten te komen over het laten uitvoeren van een constructieberekening. Lees dus zeker en vast snel verder!

Wat is een constructieberekening precies? 

Een constructieberekening is een speciale berekening die wordt uitgevoerd met als doel om niet alleen de kwaliteit, maar ook de veiligheid van een bouwwerk te verbeteren. Wanneer er sprake is van een vergunningplicht is het bovendien ook zo dat je wettelijk verplicht bent om een dergelijke berekening uit te laten voeren. Het gaat hierbij specifiek om een berekening die zich richt op de dragende delen van een constructie. Zo zal er bijvoorbeeld worden berekend van welke belasting er sprake kan en mag zijn voor wat de fundering evenals de wanden en kolommen betreft. 

Wat zijn de voordelen van een constructieberekening?

Tijdens het bouwen of verbouwen van een woning spreekt het voor zich dat er altijd rekening moet worden gehouden met verschillende risico’s die worden gelopen. Bouw gerelateerde werkzaamheden zijn nu eenmaal zeer risicovol. Gelukkig bestaan er in de praktijk ook mogelijkheden om deze risico’s tot een minimum te beperken. Eén van de zaken die je hiervoor kan benutten is het laten uitvoeren van een zogenaamde constructieberekening. 

Lees tip:  Waarom een samenlevingscontract laten opstellen?

Door middel van een dergelijke constructieberekening wordt er zoals reeds aangegeven berekend hoeveel gewicht de dragende delen van een constructie kunnen dragen. Bij een constructieberekening wordt er dan ook nagegaan hoeveel belasting bijvoorbeeld de fundering aankan. Dit geldt ook voor de wanden evenals de kolommen van het pand. Door het uitvoeren van een dergelijke berekening is het mogelijk dat er verschillende vormen van schade kunnen worden voorkomen. Zo kan niet alleen het risico op het wegzakken van het pand worden ingeperkt, daarnaast zal je ook kunnen vaststellen dat scheurvorming kan worden voorkomen. Dit zijn twee ongelofelijk belangrijke voordelen waar je op kan rekenen door deze berekening te laten uitvoeren.

Wanneer is een dergelijke berekening verplicht en wat kost het?

Je moet er rekening mee houden dat het laten uitvoeren van een constructieberekening in bepaalde gevallen niet alleen een mogelijkheid, maar zelfs een verplichting is. Dit is het geval wanneer er iets constructiefs aan het pand wordt veranderd. Van zodra de stabiliteit van het pand in het gedrang komt is het dus met andere woorden verplicht om een dergelijke berekening uit te laten voeren. De kosten die hiervoor worden gehanteerd zijn niet vastgesteld. In de praktijk kunnen we dan ook vaststellen dat het uurloon van een constructeur kan variëren tussen de 80 en 110 euro per uur.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *