Woningeigenaren gaan steeds meer belasting betalen!

Met de hoge inflatie kon het bijna niet anders dan dat je ook als wooneigenaar meer belasting moet gaan betalen. Hoe komt dat nou en wat kun je er aan doen?

Jaarlijks wordt de WOZ waarde van woningen in Nederland opnieuw bepaald. Dit gaat per gemeente. Deze WOZ waarde is de geschatte marktwaarde op 1 januari van het vorige jaar. En hier zit natuurlijk meteen de crux. Door de hoge spanning op de arbeidsmarkt plus nog eens de hoge inflatie stijgt de marktwaarde van de huizen om jou heen en die van jouzelf. Doordat de gemeente een schatting maakt van de waarde van jouw huis onder andere gebaseerd op de vraagprijs van te koop staande huizen bij jou in de buurt, lijkt het op papier ook alsof jouw huis heel veel meer waard is. De prijs stijgt natuurlijk mee met de vraag op de huizenmarkt en de inflatie.

Jaarlijks schat jouw gemeente dus in wat jouw huis ongeveer waard is. Dit wordt gedaan door onder meer te kijken naar vorige schattingen en schattingen van bij jou in de buurt verkochte huizen (van gelijke maat, vaak). Dit komt dus neer op giswerk. Daarom kan het voorkomen dat jouw gemeente er flink naast zit bij jouw huis. Bezwaar maken tegen de ingeschatte waarde van je huis (de WOZ-waarde) kan daarom goed zijn voor jouw portemonnee.

Bezwaar maken op je WOZ-waarde? Hoe doe je dat?

Je kunt op twee manieren bezwaar maken op je WOZ-waarde. De eerste optie is om het zelf stappen te ondernemen. Op gemeentepagina’s staat doorgaans uitgelegd welke stappen je moet volgen en met welke bewijzen je moet komen. Online zijn er veel tools om je te helpen met je stappen. Zo kun je voorbeeldbrieven vinden om je bezwaar verder uit te leggen. Als je je bezwaarproces wint, betaal je de kosten van dit proces niet. Gemiddeld wint de helft van de bezwaarmakers hun proces. Dit kost hun dus geen geld en daar boven op gaat dus hun WOZ waarde omlaag. Het kan dus ook zijn dat mensen hun proces verliezen en hun waarde niet omlaag gaat. Zij betalen dan ook de kosten van hun proces.

Lees tip:  Zoek eenvoudig een betrouwbaar verhuisbedrijf in uw regio!

Optie twee is om jouw bezwaar in laten dienen door een gespecialiseerd bedrijf zoals Kosteloosbezwaar.nl. Bedrijven als deze bestaan uit professionele juristen die jou helpen met het verzamelen van bewijsstukken en vechten het proces voor je aan. Soms moet je ook zelf de bewijsstukken voorzien. Als zij het proces winnen, en daar gaan zij veelal van uit, betaald de gemeente de proceskosten. Lukt het ze niet? Dan geven ze je een no cure no pay garantie. Zij vinden namelijk dat de burger niet de dupe moet zijn van fouten van de gemeente, en staan daar daarom ook op deze manier voor in. Super voordelig voor jou als huiseigenaar dus! Je kunt er alleen maar op voorruit.

Wil jij besparen op jouw belastinguitgave en denk je dat je WOZ-waarde niet klopt? Hou dan goed de brief van de gemeente met jouw taxatie in de gaten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *